sobota, 16 czerwca 2012

Krewetki z ananasem na szpinaku






Szybie, proste danie, a przy tym wykwintne, lekkie i niskokaloryczne :)
Jeśli ktoś nie próbował połączenia krewetek i ananasa - to gorąco polecam. Naprawdę zgrany duet.


SKŁADNIKI:
200 g szpinaku
250 g krewetek tygrysich
2 grube plastry świeżego ananasa
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
oliwa
sól i pieprz



Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zrzuć 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zeszklij go, a następnie wrzuć szpinak. Delikatnie mieszaj i duś go do momentu aż całkowicie "zwiędnie". Posól i popieprz do smaku. Szpinak ułóż na półmisku.
Na czystej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną drobno papryczkę chilli, dodaj krewetki i lekko podsmaż. Po około 3 minutach dodaj pokrojony w kostkę ananas. Wszystko razem podduś około 2 minuty i ułóż na szpinaku.
Podawaj natychmiast.






2 komentarze:

  1. Piękne połączenie, które pięknie wygląda na talerzu:) Podoba mi się pomysł dodania papryczki do potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. krewetki i ananas? jeszcze nie próbowałam, ale wygląda rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń