czwartek, 26 lipca 2012

Pomysł na krewetki



Kupiliśmy ostatnio świeże i piękne krewetki i zastanawialiśmy eis co nich zrobić. Miało być risotto z cukinią i krewetkami, ale chcieliśmy coś lekkiego na przystawkę.
Szybka improwizacja i wyszło doskonałe, bardzo proste i szybkie danie. Przygotowałam do niego sos słodko-kwaśny, jednak same krewetki - tak świeże - miały w sobie tyle smaku i aromatu morza, że najlepiej smakowały bez żadnych dodatków - tylko owinięte cukinią. Pyszne, szybkie i delikatne - koniecznie spróbujcie!



SKŁADNIKI:
300 g krewetek tygrysich
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
oliwa



Krewetki oczyść i osusz.
Cukinię umyj i obieraczką do warzyw wytnij długie, cienkie plastry.
Krewetki owijaj plastrami cukinii i spinaj wykałaczką.


Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zeszklij i dodaj krewetki. Przesmaż około 2 minut, zdejmij z patelni i od razu podawaj.


SMACZNEGO :)








5 komentarzy:

  1. Przemawia do mnie ten pomysł. Lubię połączenie krewetek i cukinii. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znowu krewetki:) Jak ja ich Tobie zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. krewetki na patyku super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne krewetki! Serio! Taka light przekąska;D

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Wszystko co lubię w odsłonie, jakiej jeszcze nie próbowałam! Super! :)

    OdpowiedzUsuń