piątek, 7 września 2012

Ryba z mozzarellą i pomidorkami


No to pora na kulinarne wspomnienie z Sardynii - dziś piątek to proponuje wspaniałe danie z rybą w roli głównej. Danie perfekcyjne. W wyglądzie i smaku. Swoje korzenie ma we włoskiej Kalabrii jako Pesce spada alla pizzaiola. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego bloga Giallo Zafferano.
Przygotowane przez moją Drugą Połowę z miecznika, ale dobra będzie każda biała ryba.
Połączenie delikatnego filetu rybnego z dobrą mozzarellą (do tego dania najlepsza jest z mleka bawolego), oliwkami i pomidorkami. Danie wprost rozpływa się w ustach... Na stałe włączam je do codziennej diety. Zdrowe, lekkie i po prostu przepyszne!


SKŁADNIKI (na 4 osoby):
4 filety białej ryby (po ok. 150g każdy)
1 kulka mozzarelli (Bufala)
ok. 400 g pomidorków koktajlowych lub ew. zwykłych mięsistych pomidorów
ok. 60 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
oregano
oliwa z oliwek
sól
pieprz


Filety z ryby umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
Pomidorki sparz we wrzątku o zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo mała kostkę i posól. Mozzarellę pokrój w plasterki.
Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
Do naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki oliwy i ułóż w niej filety z ryby.
Na rybie poukładaj plastry mozzarelli, na niej pomidorki, oliwki i posyp delikatnie oregano oraz wcześniej posiekanym czosnkiem.



Na koniec całość polej 4-5 łyżkami oliwy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Podawaj gorące.

SMACZNEGO :)



4 komentarze: